Начало

Карате е система за ръкопашен бой, създадена на остров Окинава, Япония. Карате включва удари с ръце, крака, лакти, колена, основни ключове на стави, захвати и хвърляния като средство за самозащита и водене на бой. Успешното комбиниране на техниките, бързина, подвижност и равновесие са основни принципи в карате. В карате се набляга предимно на опростени и лесно приложими техники.

Карате е японска дума. Състои се от два китайски йероглифа „кара“ (празен) и „те“ (ръка) -„празна ръка“. Често понятието „празен“ се свързва с идеята, че съзнанието на човек трябва да е освободено и чисто, за да може във всеки един момент и във всяка една ситуация да реагира по подходящ начин и без паника.

Шотокан Карате

Шотокан е стилът карате, който Гичин Фунакоши започва да преподава в Япония. Първоначално японците са го наричали просто карате. Името Шотокан се появява по-късно, когато в 1939г е построена първата зала за тренировки на Фунакоши. Шотокан се състои от три думи: „шо“ – „бор“, „то“ – „вълни“, „кан“ – „сграда“. „Шото“ („Борови вълни“) би могло да се преведе като шума на вятъра в боровите дървета. Това е бил псевдонима, с който Фунакоши се е подписвал под стиховете, които пишел и в негова чест учениците започнали да наричат стила „Шотокан“ – „Сградата, където шумят боровете“.

Шотокан се характеризира с ниски позиции и изчистена техника. Набляга се на техниката с ръце, изхождайки от идеята, че с ръка най-бързо може да се отрази противникова атака и да се нанесе удар. Комбинациите между техники с ръце и крака също силно се застъпват и обинковено са измежду любимите на по-напредналите ученици и майстори. Голямо значение се отделя на „ката“ – предефинирани комбинации от техники с ръце и крака срещу въображаем противник. Счита се, че ката е едно от нещата, което прави от карате именно бойно изкуство, а не просто спорт. Изпълнението на всяка една техника се базира на основни физически принципи, съчетани с физиологията на човешкото тяло. Затова на тренировка се отделя много време за практикуване на основните техники до максималното им изчистване. На базата на чиста основна техника много по-лесно се градят по-сложни техники и комбинации.